Zadelpasdeskundige – Trainer – Lederhandwerk

Herstellingen, aanpassingen, lederbewerkingen

Naast het zadelpassen gebeuren er veel herstellingen. Natuurlijk aan paardengerief, maar ook aan andere lederen objecten.
Leer is een erg fijn product om mee te werken en erg duurzaam. Een goed gelooid leer gaat vele jaren mee en kan ook een nieuw uiterlijk krijgen, als het eens wat minder goed werd verzorgd.
Hieronder een greep uit de herstellingen die hier in het atelier reeds werden doorgevoerd en zo wordt het duidelijker wat er allemaal mogelijk is. Daarnaast ook enkele afbeeldingen van eigen creaties die in de loop van de jaren zijn ontstaan. De shop onder de naam Sursha wordt momenteel opgebouwd.
Aarzel niet contact op te nemen bij vragen.

Portfolio

Zadels en tuig

Het zweetblad heeft het hard te verduren gekregen.
Eerst werd de onderkant verstevigd, daarna de voorkant op een passende manier hersteld. Uiteraard werd de andere kant op dezelfde manier verschoond. De 2 scheuren nog hersteld en het zadel kan er weer even tegen.

Een oud zadel wat wel perfect past op zijn paard. De gehele zit vernieuwen heeft geen zin en deze herstelling zal wel eventjes houden. Mooi om te zien? Misschien minder, maar het moet goed houden, wat het doet en de ruiter voelt er niets van.

Bij een oud zadel kan een scheur redelijk onopvallend worden gerepareerd. Deze herstelling houdt ook heel erg goed en is niet voelbaar bij het rijden.

Vaak wordt vergeten foto’s te maken van de voor of na situatie. Hier het afgewerkte westernzadel, zodat de klant het kan verkopen.

Een erg oude Delgrange. Zo goed leer overleefd meerdere paarden, zo lijkt het.
Het leer werd opgemaakt, bijgekleurd en er werden nieuwe kussens gemaakt met een geheel nieuwe vulling, zoals origineel voorzien was.

Het bijkleuren of herkleuren gaat heel goed bij bruin leder. Bij zwart leer bestaat het risico dat er een ongewenste glanzende schijn met wat olieachtige schakeringen ontstaat. Bij dit zadel werd er beslist de zit en de kussens lichter te laten, de rest werd bijgewerkt.

Een mooie opdracht. Het oude zweepje van een grootvader viel bijna uiteen. Zo goed mogelijk identiek gewerkt om het nostalgisch gevoel te kunnen behouden.
Dit werd gedaan met het goede Belgische leer van Radermecker.

Half opgegeten teugels verkort. Oppassen voor hondentanden…

Boompunten durven al eens te breken of verslappen. Deze zijn echter heel belangrijk om de stabiliteit van het zadel te behouden en het paard te beschermen tegen kwetsuren door het kopijzer. Hiervoor moet het zadel steeds (helemaal) geopend worden. Het regelmatig grondig laten nakijken van je zadel door het ook eens te laten openen is geen overbodige luxe!

Andere

Lederen meubels

In de achtergrond op de eerste foto is het groene originele materiaal van de stoelen te herkennen.
Eerst werd het materiaal van de net gekochte zetels geprobeerd (om te matchen), maar dat gaf een ongewenst resultaat – zie eerste foto. Een opgeruwd rundsleer deed dan wel de job en gaf een mooi glad resultaat.

Een leuke relax uit de jaren 70. Het geheel werd opgemaakt en ook het onderstel werd van nieuwe sterke rekkers voorzien alsook opgepoetst.
Een mooi herinneringsstuk.

Creaties

Sommige van deze creaties zijn terug te vinden in de shop (Sursha.be)
Hetgeen u daar niet terugvindt kan wel vaak op aanvraag worden gemaakt. Neem dan even contact op.