Zadelpasdeskundige – Trainer – Lederhandwerk

Zadelaanpassen

Steeds een idee beter

Boek een dag
Geen geheimen
rond zadelpassen


zie verder onderaan

Uw zadelpascoach voor alle merken en alle paarden.
Het nakijken van westernzadels is ook mogelijk.
Uw zadelmaker voor allerhande herstellingen en uiteraard aanpassingen zoals flocking, re-flock en een handige begeleiding om steeds met een optimaal aangepast zadel te werken.
Uw zadelpasser voor Stübben in het noorden van België alsook het zuiden van Nederland.
Uw zadelpasser voor Kieffer en Massimo doorheen heel België.
Uw trainer/lesgever voor de begeleiding van een optimaal gezond lopend paard, zowel fysiek als mentaal.

Het paard in het middelpunt

Het zadel heeft een enorme invloed op de bewegingsafloop van het paard. Hoe beter de bewegingsafloop tijdens het rijden, hoe gezonder het paard. Dit geldt voor alle niveau’s. Natuurlijk spelen een goede en gezonde training, gezonde huisvesting en voeding, een correcte begeleiding door de DA en een juiste hoefbewerking hierbij een evenredige rol. 

In het boek van 1933, Animal Management, wordt deze invloed van het zadel reeds aangesproken: Excluding epizootic diseases, it would be difficult to find any cause of inefficiency among (army) horses equal to that procuded by saddle injuries. It will always be so, if insufficient attention is paid to the question of prevention, and few realize the extraordinary damage which may be inflicted in a very short time by an ill-fitting saddle or collar.
en een beetje verder: 
In fact, it may at once be stated [] that the basis of a sound scheme for the prevention of injuries from saddles and harness can only be laid down by a knowledge of the structure of the parts. All else is gueswork.
There is probably no other branch of animal management where a knowledge of the structure of the body is so essential[]….

 

Er ontstaat wel wat onzekerheid rond het thema paardrij-uitrusting in de huidige tijden van overvloed aan digitale informatie. Daar waar vroeger de naaste omgeving zijn mening gaf (en overdracht van oude kennis goed was), kan men nu veel informatie van over de hele wereld opzoeken of krijgt deze opgedrongen. Wat dan relevant is voor jouw eigen specifieke situatie wordt snel onduidelijk of er ontstaan net nog meer problemen. Soms worden er angsten (onbewust) aangewakkerd, of er wordt op korte termijn beloofd en ‘genezen’ en kwetsuren of gevolgen worden verschoven. Niet doordachte oplossingen leiden naar verdere problemen, die soms zwaarwegende gevolgen veroorzaken en een lange correctiefase met zich meebrengen.

Mijn lange zoektocht naar de oorzaak van problemen bij mijn merrie heeft mij ertoe aangezet mij te verdiepen in het verhaal rond zadels en zadelpasvorm. Doorheen de ervaringen die ik intussen gewonnen heb, is mijn passie nog sterker gegroeid om niet alleen te begeleiden bij jouw zoektocht, maar ook iedereen zoveel mogelijk bij te brengen, mijn kennis te delen. Als functioneel zadelpascoach help ik jou, dat je zelf beter kan beoordelen wat er gebeurt en wat belangrijk is voor jouw paard en jou. Vaak wordt er ook over het hoofd gezien hoe belangrijk een goede pasvorm van het zadel is voor de ruiter. Wordt de ruiter niet correct gezet of voelt zich niet goed of veilig in het zadel, dan heeft dit een grote impact op de pasvorm voor het paard.
Een dagje ‘geen geheimen rond zadelpassen’ kan ook interessant zijn. Zie onderaan de pagina of neem even contact op voor meer informatie.

De veranderingen bij het paard of de bereidwilligheid van vooral het jonge paard worden enorm onderschat en ook het materiaal van het zadel veranderd met de tijd en door gebruik.

Vaak wordt vergeten, dat de beste pasvorm voor het paard enkel gaat als ook de ruiter goed gezet wordt door het zadel. Eigenlijk, heel correct genomen, zou elke ruiter op hetzelfde paard, toch een individueel aangepast zadel moeten hebben (wat uiteraard niet zo handig is).

 

Een nazicht van jouw huidige zadel of de begeleiding bij de zoektocht naar een nieuw zadel vertrekt vanuit het thema zadel(pasvorm), maar is ook holistisch. Dit kan ook niet anders; bv heeft jouw paard pijnlijke voeten, zal het ook niet optimaal lopen onder het best passende zadel. Belangrijke aandachtspunten uit de anatomie en biomechanica, de lichamelijke als geestelijke gesteldheid van het paard en kennis van de ruiter, maar ook budgettaire mogelijkheden moeten mee in de overwegingen getrokken worden.

Over het algemeen zijn erg veel zadels bij aankoop aanpasbaar aan de noden van uw paard. De voorkeuren van de eigenaar spelen een grote rol en natuurlijk de kennis van de zadelpasser. Het beste zadel kan verkeerd worden aangepast of soms vind het paard het toch niet leuk zitten.

Vaak kan het zadel omgebouwd en aangepast worden. Naargelang het uitgangspunt en de te verwachten veranderingen kunnen we beoordelen wat jouw paard nodig heeft om het gezond, jou-dragende-paard te blijven of worden.
Als onafhankelijk zadelpascoach bied ik jou hierbij een faire inschatting en begeleiding met voornamelijk betrekking op het welzijn van het paard! Rijstijl-overkoepelend en onafhankelijk.

Onafhankelijk? Maar u verkoopt toch ook zadels? Bent u dan nog zo onafhankelijk? 
Daadwerkelijk bied ik intussen de mogelijheid een nieuw zadel via mij te kopen van de merken Stübben, Kieffer en Massimo. Dit gaat enkel via proefrijden en testzadels.  Met de testzadels kan ik jou nog wat beter helpen en begeleiden, maar ik ben niet gebonden een minimum te verkopen, noch heb ik deze zelf aangekocht.

Persoonlijk vind ik deze merken erg fijne zadels hebben, waarbij ook de prijs-kwaliteitverhouding past. Ze zijn goed aanpasbaar op vele paardenruggen. De latere aanpassingsmogelijkheden zijn genoeg om de normale veranderingen van een paard doorheen zijn/haar leven mee te kunnen volgen. Uiteraard zijn er ook steeds uitzonderingen.

Stübben-zadels werden enkele jaren geleden geheel vernieuwd. Ook de Kieffer-zadels hebben bij mijn laatste bezoek op de handelaarsbeurs Spoga een erg goede indruk gemaakt. De Massimo-zadels zijn vooral gekend voor de brede en korte ruggen.

Waarom ga ik zo te werk? De zadelpasser moet natuurlijk ook zijn boterham verdienen, maar mij interesseert de pasvorm meer. 
De focus ligt daarom rond de zadelpas-check, het aanpassen, de training en begeleiding. Samen met herstellingen, handgemaakte lederen tuigage of andere voorwerpen zoals herstellingen van antieke meubelen ism Atelier Heirman probeer ik een balans te houden. Zo kan ik ook garanderen, dat geen zadels moeten worden verkocht (zodat ze niet te lang blijven liggen).

Het paard dus in het middelpunt. 

Neem even contact op bij vragen of maak een afspraak!

Tip: Zowel bij Stübben als Kieffer heb ik voor vele producten de mogelijkheid een korting toe te passen, als je via mij besteld.

Zadelpassen

SMALL

Controle binnen het jaar – of vaker, van hetzelfde paard met hetzelfde zadel (max 2 zadels – extra zadel + €20).
Excl. eventuele aanpassingen en reiskosten.

MEDIUM

Het eerste consult of langer dan een jaar geleden. Incl. meerdere zadels.
Excl. eventuele aanpassingen en reiskosten.

LARGE

Een consult met een uitgebreid verslag. De veranderingen kunnen zo nauwlettend worden opgevolgd.
Excl. eventuele aanpassingen en reiskosten.

X-LARGE

Naast het uitgebreide verslag krijgt u een bij u passende begeleiding bij de zoektocht naar een nieuw (tweedehands) zadel.
Excl. eventuele aanpassingen en reiskosten.

Maak een afspraak of neem contact op bij vragen.

Aanpassingen van de wol, bijvullen, verminderen, veranderen kopijzer en gelijkaardig variëren tussen € 20 – € 50

Verdere prijzen vind je hier

€ 0.5 per gereden km vanaf 2930 Brasschaat, steeds afgerond naar 5-tal
Afstanden van meer dan 25 km te bespreken. Vaak kan er iets gecombineerd worden en de reiskosten gedeeld.

Alle informatie rond herstellingen vindt u onder herstellingen

De betaling voor een zadelpasconsult ter plaatse en bijhorende diensten zijn steeds onmiddellijk te voldoen met volgende mogelijkheden: cash, Payconic en MobilePay.

Zie de algemene voorwaarden voor meer informatie.

Boek een dag
Geen geheimen rond zadelpassen

In de voormiddag veel interessante theorie. In de namiddag worden de nieuwe inzichten toegepast en bekijken we samen de pasvorm van de zadels. Afhangend van het aantal deelnemers kan een deel van de zadels worden aangepast.
De afloop van de dag kan natuurlijk worden aangepast naargelang de wensen. Dit is op voorhand af te spreken. 

Organiseer een informatieve dag bij jou op stal!

Sonja Nieländer