Zadelpasdeskundige – Trainer – Lederhandwerk

Zadel er op, paard zegt het wel?

Er zijn zoveel verschillende charakters bij mensen. Ook paarden zijn erg verschillend. Daarnaast verwachten we vaak een bepaalde mate van gehoorzaamheid. Gauw is het: och, hij is nog jong, dat bokken is normaal. och, ze heeft even niet onder het zadel gelopen, normaal dat ze haar hoofd hoog opgooit.

Natuurlijk kan het zijn, dat een jong paard een vreugdebok geeft of een ander probleem rond het zadelmak maken heeft. 
Toch kan een slecht passend zadel voor vergaande problemen zorgen. Eerst vind het paard het wel niet zo leuk, dat dat ding daar ergerns pitst. Het weet niet beter. Maar op dat exacte moment wordt de pijn al gecompenseerd. Die compensatie zorgt voor een kleine verandering in de bewegingsafloop en die veroorzaakt dan weer andere problemen.
Natuurlijk kan een andere oorzaak dan het zadel problemen tot gevolg hebben. Maar het zadel, of beter de pasvorm van het zadel, wordt snel overzien.
Het jonge paard krijgt geen duur nieuw zadel, maar die ‘oude sleur’, of zo’n ‘goedkoop ding – Als er daarmee iets gebeurt, kan dat geen kwaad…. Hmm, maar dat er intussen wel iets gebeurt met het paard, dat is niet erg? … ???

Natuurlijk veranderd het jonge paard nog enorm. En een budget voorzien voor meerdere zadels zit er eigenlijk niet in. Toch is een denken in die richting niet verkeerd, hoor. Er zijn goedkopere of tweedehandszadels die dan goed kunnen worden aangepast aan het jonge paard. Maar de kans dat er niet één, maar zelfs meerdere zadels zullen volgen is niet uit te sluiten!

Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *